5.11.10

Zatvoreno Ostrvo - Shutter Island (2010)

Shutter IslandOdličan triler."Zatvoreno Ostrvo" je još jedna izuzetno uspela adaptacija romana Dennis Lehane -a (autora i Gone Baby Gone i Mystic River). Roman je pun naglih i iznenadnih okreta, koji će ostaviti čitaoca zbunjenim i na prstima, film u totpunosti uspeva da ispoštuje atmosferu dela i osnovni koncept. Martin Scorsese kombinuje sve što je ranije naučio od velikih reditelja, i stavlja u svoj film. Alfred Hitchcock uticaj se može primetiti na sve strane, pogotovo u scenama sa liticom. Ovaj film prepada i gamiže, ispunjen je mračnom i  pomalo jezivom atmosferom, sve prekrivem olujom koja nadvija nad ostrvom. Klasičan "Noir" koncept.
Priča prati Tedija (Leonardo DiCaprio), federalnog agenta, i njegovog partnera Čaka (Mark Ruffalo). Oni odlaze na misteriozno ostrvno, prekriveno maglom, na kojem se nalazi mentalna ustanova, da istraže begstvno jednog od pacijenata. Gotovo ceo film sadrži ovu priču, Tedijevu očajničku potragu za istinom. Tedi je predstavljen kao uznemirena osoba, čovek rata i nasilja portetisanih kroz niz flashback-ova...koji će polako postajati sve važniji za odvijanje priče. Mi zajedno sa Tedijem prolazimo kroz svaki mračni koridor (i u principu doživljavano svu radnju iz njegovog vidika i uma), i kroz nizove različitih komfrotacija. Polako krećemo da dobijamo male delove slagalice, iako većina od nas u publici neće to ni primetiti. Jer mi, baš kao i Tedi, u tom momentu smo zaslepljeni nekim drugim motivima....baš zbog toga će konkluzija ovog trilera ostaviti mnoge zabezeknutim.....fantastično!


"Zatvoreno Ostrvo" iako poseduje dosta mračnu atmosferu, mračan set, ne može se pripisati horor žanru. Ovo je klasični psihološki triler, koji zahteva vašu kompletnu pažnju, traži od vas da se uključite u čitavu priču, i baš kao naš heroj ovde, uzmete ulogu detektiva, i kroz par dokaza i hintova pokušate da razrešiti misteriju ovog ostrva.

Ocena: 9/10

No comments:

Post a Comment