5.11.10

Ludo Srce - Crazy Heart (2009)

Crazy Heart"Ludo Srce" je prvi profesionalni igrani film reditelja Scott Cooper -a, kao i film u kojem je napokon sjajni Jeff Bridges bio počastvovan za svoj fantastični talenat, osvojivši Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu. Osnovanu i insipiranu na romanu Thomas Cobb -a, Bridžes uzima personu kantri pevača "Bad Blake (Bed Blejk) -a" koji jedva preživljava kao izvođač, pošto je totalni zapušteni alkoholičar. Nekada veoma uspešan, sad je spao da svira po manjim kafanama i kuglanama, ali i dalje privlači neku publiku na konto stare slave.
Iako glavni lik deluje kao da ga više ništa u životu ne zanima, Bridžesov talenat kao izvođač je dovoljno velik, da će ga publika ispratiti do samog dna, ako to bude bilo potrebno. Blejkov momenat iskupljenja se pojavljuje sa novinarkom koja dolazi u njegovu sobu radi intervjua.

Ovaj film je sporog tempa, ali ne davi. Nema ni namere da bude nešto posebno glasan, niti previše dinamičan.
Radnja se centrira na prelepoj pesmi, koja je iz života potiska izvukla dva sata simpatije pobune. Sve u ovom filmu je odlični Bridžes, koji nam svojim izvrsnim talentom prezentuje rezervianu, harizmatičnu i sirovu zaboravljenu zvezdu. Jedino što može da se poredi sa Jefovom ulogom je glavna numera, originalna tema ovog filma "The Weary Kind", koja je isto nagrađena Oskarom. Ova numera je stvarno sjajna, jedna od boljih pesama koja je direktno napisana za film koje sam davno poslušao. Odgovarajući tekst, maestralno izvedena, i apsolutno neophodna za čitav projekat.

Iako generalno govoreći "Ludo Srce" nema neki revolucionarni uticaj na modernu kinematografiju,on je jednostavan, dopadljiv, poučan i iskren...ono u čemu svaki ljubitelj filma može da uživa.

Ocena: 8/10

No comments:

Post a Comment