25.10.10

Tron (1982)

Tron [VHS]
Za "običnog" posmatrača moje poštovanje prema ovom filmu će se učiniti kriptičnim. Reklo bi se da ovaj film definitvno nije "moderan" dovoljno, stvoriće utisak kao da je vizuelno "prevaziđen...ali opet treba imati i razumevanja da je ovaj  film iz daleke 1982. da je on u svoje vreme bio apsolutno vanvremenski.
Plot je sam po sebi vrlo jednostavan i simplističan, ali na  drugu stranu i originalan i vrlo zabavan, i to baš zato da bi se mogao ispratiti od strane što šireg spektra publike, terajući ih da analiziraju naš svet, i da maštaju o nekim izvan njega. Najveća snaga ovog filma leži u njegovom paralelizmu. Sa jedne strane imamo "korisnike" (koji su metafora  za bogove ili polu-bogove) a sa druge imamo programe (zasigurno metafora za naše živote).

"Tron" priča priču o mladom programeru po imenu Flin (Jeff Bridges) koji biva usisan od strane računara u paralelni svet, gde mora da se bori za sopstveni život u nizu programskih, iliti video igara, kontrolisanih od strane zlog master kontrolnog programa. Flin uz pomoć ratobornog programa po imenu Tron (Bruce Boxleitner), i Jori (Cindy Morgan), mora da uništi ovaj zli program pre nego što se vrati u stvarni svet.

Ako ranije niste gledali film, da bi ste u potpunosti doživeli i ispoštovali koliko je ovo revolucionarno, morate imati u vidu da su u to vreme jedne od najkompleksijih animacija bile pomerajuće kocke u igraonicama i 5 sekundi mrežne animacije u Star Wars -u. Možda će te iz ovih informacija zaključiti da će rezolucija slike biti veoma mala i loše pikselizovana, ali to nije slučaj. Sve je tačno u rezoluciji sa samim filmom, koristeći razne metode koje čak ni ne uključuju rasterizaciju, tako da izgledaju prilično glatko.

Ovaj film se definitivno smatra kultnim, i predstvlja važan korak u istoriji filmova naučne fantastike.

Ocena: 7/10


2 comments: