12.11.10

Biće Krvi - There Will Be Blood (2007)

"Biće Krvi" je jedan vrlo neobičan film, priča koja se često ne priča u Holivudu, ovo je izvrstan multi-slojeviti portret onoga što ide uz ogromnu moć. Projekat koristi Danijel Dej Luisovog (Daniel Day-Lewis) lika, prošetavši ga kroz izuzetno opasnu kinematografsku teritoriju, koja dovodi u pitanje religiju, poigrava se sa prirodom pohlepe, mržnje i zlobe, i pomoću svega toga crtajući paralelu između sveta u kojem mi živimo.
 Film i njegov glavni lik, kopaju vrlo duboku, do samih limitima između humanosti i pejzaža pakla, tako da će vam pažnja u potpunosti biti zaokupirana. Ovaj projekat će publici ostaviti gorak ukus u ustima. Pol Tomas Anderson (Paul Thomas Anderson) nam predstavlja film na jedan siguran i pouzdan način. Anderson je jedan od trenutno najtalentovanijih reditelja, što činjenice potvrđuju ovde. Prepun scena kuvajućeg intenziteta, film se nigde ne izvinjava na jasnu personifikacija o višoj sili, niti o tendenciji mešajući je u ovo epsko delo. Iako je priča smeštetena na divljem zapadu, i publika već kroz neko svoje iskustvo može da očekuje određeni tok radnje, Anderson, bivajući veoma talentovan, ubacuje dovoljno dubine i komplesnosti, da vas obavesti da se mnogo baš i neoslanja temelj. Iako pun simbolizma, "Biće Krvi" pokazuje da pored odličnih kadrova koje vidite, ipak ključ krije u logici i kompleksnosti svojih glavnih likova.

Od prve scene se zna da je Danijel Dej Luis, ako Danijel Plejnvju (Daniel Plainview) motor čitavog ovog projekta. Njegova posvećenost ovoj ulozi je neverovatna., predstavljajući nam čoveka koji je motivisan isključivo pohlepom i mržnjom. Vrlo slojevita uloga, koja prvo otvorena kao pošteni prodavac, kasnije mutira u nešto zaista strašno. Svakako jedan od najharizmatičnijih likova ikada, zaslužen Oskar.
Odličan u svim svojim aspektima, "Biće Krvi" je u mojim očima zasigurno najbolji film 2007. godine , i u trci za prvih 10 decenije. Ne propustite ovo Remek-delo.

Ocena: 9/10

No comments:

Post a Comment