4.11.10

Imaginarijum Doktora Parnasusa - The Imaginarium Of Doctor Parnassus (2009)

The Imaginarium of Doctor ParnassusTerry Gilliam nam još jednom prezentuje svoju moć ostvarivanja i udisanja života njegovoj bujnoj mašti. Sjajan i prelep film, pun grandioznih i fantastičnih surealnih vizuelnih efekata, divnom kinematografijom, sa odličnim performansama jedne sjajne glumačke ekipe, sastavljene od slavnih i manje slavnih imena.
Ovaj projekat je u sličnom duhu velikih Evropskih surealih ostvarenja, kao što su Felinijev (Federico Fellini) "8 1/2" ili "Satyricon". Ali ako niste otvoreni za ovakve paranormalne, psihodelične fantazije, i zaplete sa čestim i čudnim promenama, koje u određenim momentima ispadnu teškim i konfuznim za pratiti, onda ipak ovaj film nije za vas.

Kasting je stvarno izvaredan, Tom Vejts (Tom Waits) je definitivno pravi izbor bio da glumi đavola, Kristofer Plamer (Christopher Plummer) opravdava svoju šansu koju je dobio kao glavna uloga u ovom amsamblu zvezda, dok Hit Ledžer (Heath Ledger) se na jedan dostojanstven način oprašta od svoje karijere, koja je u budućnosti imala ogromnih potencijala.
Teri Gilijam maestralno izlazi na kraj sa ogromnim pehom koji je zadesio njegov projekat. Uz par izuzetno kreativnih promena u scenariju, Teri uspeva u potpunosti da iskorist materijal snimljen s Ledžerom, i ostatak njegovog posla da pobeli trojici super zvezda. Džoni Dep (Johnny Depp), Džad Lou (Jude Law), Kolin Farel (Collin Farrell) predstavljaju tri posebne metarmorfoze Ledžerovog lika kada uđe  u ogledalo mašte, davajući mu svaki put novo lice, ali totalno zadržavajući personu i duh lika kojeg tumače....izvrsno!
Kostimi i set su divni za oko, provučeni kroz neku mračnu amtosferu. Poruka ovog filma je na etičkim izborima, i kako neki ljudi svojim izgeldom i ponašanjem umeju da sakre i zavaraju, da ne pokažu ono što zaista jesu.
Ovaj film verovatno neće imati komercijalnog uspeha, niti osvojiti srca šire publike, ali svakako jedan od mojih omiljenih iz 2009. godine.

Ocena: 9/10


No comments:

Post a Comment