28.10.10

12 Majmuna - 12 Monkeys

12 Monkeys (Special Edition)Fantastičan, čudan, spektakularno stilizovan film sa sjajnim scenarijom, pametnim, pamalo i ironičnih dijalozima.Priča je intrigantna i provokativna, dobro potpomognuta maštovitim načinom režiranja Terija Gilijama (Terry Gilliam) i njegovim dobrim smislom za fantastiku.
Glumačka ekipa je vrlo jaka i, tačno pogođena. "12 Majmuna" je jedan od retkih filmova gde Brus Vilis (Bruce Willis) odstupa od likova koje često glumi. Ovde je jedan iznuren i beznadežan slučaj, više se može okarakterisati kao "zarobljenik", nego inače kao što glumi heroja koji spašava svet u poslednjem trenutku, gde nam je prezentovan kao neustrašiv i nepobediv.

Bred Pit (Brad Pitt) zaslužuje posebno pominjanje za sjajan posao koji je obavio. On uzima formu jedne mentalno nestabilne osobe, i vuče je tako intezivno, u granici da "pretera" ili da totalno preovlada filmom.....kasnije biva nagrađen za svoj smeli potez, nominacijom za Oskara, za najbolju sporednu ulogu.
Ovo je prvi film posle dužeg perioda gde Terry Gilliam -u niko nije umešao prste u delo.
Vrativši se "Universalu" gde je posle svih problema i rasprava kroz koje su prošli u vezi njegovog ranijeg filma "Brazil" napokon dobio ono što je oduvek želeo, finalni rez.
Teri je vrhunski majstor svog zanata, svaki kadar mu je prelep, umetničko delo konstruisano na posvećenosti i ubeđenju. Potpuno bi normalno bilo da takav neko dobije potpunu slobodu u svom radu, ali na žalost limitacije postoje u svakom od tih aranžmana.

Strogo preporučljiv...veoma cenjen i kvalitetan projekat, smatran za jedan od najboljih sci-fi filmova ikada....

Ocena: 8/10



No comments:

Post a Comment