25.10.10

Videodrom - Videodrome (1983)

Videodrome (The Criterion Collection) [Blu-ray]
"Videodrom" je sjajan film koji uspeva istovremeno da intrigira i zgrozi. Sadrži aspekte horora i naučne fantastike. Da citiram film: "Videodrom je filozofija."
Ovaj film nije o televizijskim stanicama koje kontrolišu umove, već o nezdravoj količini konzumiranja medija. Možda se nećete složiti  sa Dejvidom Kronenbergom (David Cronenbergo našem odnosu sa TV-om, ali će te svakako smatrati tematiku interesantnom.
Svaki element ovog filma je u savšenoj harmoniji sa ostalima. Postoji mnoštvo sjajnih delova seta (kao npr. lupanje televizora, i šum kaseta) i delova prelepe fotografije (snimci kada Renn prilazi luci). Gluma, pa čak i od strane Debi Heri (Debbie Harry) u svojoj prvoj ulozi, je solidna....dok opet Džejmsa Vudsa (James Woods) moramo posebno pohvaliti.

Plot je vrlo korektan. Vrti se oko Renn-a, supervizora jednog kanala niskobudžetne "ekspresivne" kablovske mreže, koja je specijalizovana za emisije otvorenog nasilja i jake pornografske konatacije. 
"Videodrom" je S&M reality show iz Pitsburga. Renn smatra da je napravio nešto posebno, novi veliki hit. Zatim kreću halucinacije,  njegov um se raspada, i "Videodrome" preovladva.

Vrlo zanimljiv projekat, definitivno ne film za svakog...ali oni koji vole "eksplicitnije" filmove, svakako će u ovom uživati.

Ocena: 7/10


No comments:

Post a Comment