3.11.10

Tideland (2005)

Tideland (Tideland Viaje Sin Limites) [NTSC/REGION 1 & 4 DVD. Import-Latin America] Spanish subtitles"Tajdlend" je mračan, kapriciozan, šarmantan i izuzetno zabavan film. Verovatno najbolji Terry Gilliam -ov film posle The Fisher King. Ono što zaista razlikuje ovaj film od prethodnih Gilijamovih, je odstupanje od njemu već uhodanog pričanja priče. Tu su i klasične karakteristike njegovog filma, kao što su: široki uglovi snimanja, fantastična fotografija, ludilo, čudni glasovi, kavezi, prljavi zubi, i sam klimaks filma prezentovan u stilu kao da ekran pada preko vas.
U prvih par scena kada se život  Jeliza-Rose naopako okreće u haotičnom i frentičnom stilu, su dobro poznati pečat reditelja, a novo i osvežavajuće je svakako mementa kada se prilagođava na svoj život u daljini, gde tempo filma usporava, i prelepi pejzaži dolaze do izražaja. Predivna kinematografija, obuzima svaki kadar, i malo po malo devojčicine fantazije počinju da dominiraju ekranom. Film vuče simbolike iz priče "Alisa u Zemlji čuda", čak i počinje sa citatom iz iste priče: "Alice didn't know anymore whether she was falling very slowly or falling very deep" (Alisa nije znala da li pada vrlo sporo ili vrlo duboku)...izvrstan simbolizam. Baš kao i u Lewis Carroll (Luis Kerol)-ovoj priči, tako i ovde, naša junakinja u jednom momentu upada u zečiju rupu (bukvalno), i mi kao publika zajedno s njom. Kroz ceo scenario se provlači eho likova iz njene omiljene knjige, posebno Ludi Šeširdžija i Crvena Kraljica.
Ne bih mogao da kažem da je ovaj film za decu, sadrži dosta bizarnih i uvurnutih segmenata, koje ni neka odrasla publika neće moći lagodno da prihvati. 
"Tajlend" je sjajan pogled na usamljeno dete, koje živi u sopstevnom svetu fantazije, kompletno odbacivajući težinu koju nosi realnost. Ona održava svoju samoću pozitivnom, vodeći razgovore sa četiri glave od svojih lutaka, vevericom i seksualno i mentalno zbunjenim bratom jedne veštice.
Film je ispunjem brilijatnim humorom, porblematikom koje nose loših roditelji i zanemarivanje deteta, kao i divnim svetom fantazije koji nam pruža mašta jedne posebne devojčice.
Ništa manje od remek-dela, ovo je definitivno jedan od mnajboljih i najomiljenijih filmova koje sam ikada pogledao....OBAVEZNO POGLEDATI!


Ocena: 9/10

No comments:

Post a Comment