11.11.10

Chinatown (1974)

ChinatownStari dobri detektivski triler. Kao fan noir detektivskih filmova, često stičem odbojnost prema novijim realizacijama koje uporno pokušavaju da zamene inteligenciju i napetu atmosferu s golotinjom i oštrim jezikom. Zaista je žalosno gledati kako se tim jefitnim trikovima pokušava zameniti fantastičan i uvek prepoznatljiv stil iz četrdesetih i petesetih godina prošlog veka.
Takav slučaj nije sa "Chinatown", svaki detalj izvaredno funkcioniše i predstavlja omaž najboljih godina žanra, zaista dostojana prezentacija, čak je i materijal i ton mračniji nego što bi bilo dozvoljeno u tim godinama. Ovaj film nije samo kopija stila i formule filmova iz nekog drugog doba, on sadrži i svoju originalnu notu, koju lepo sprovodi kroz koncept misteriozno detektivskog žanra. U ovom žanru definitivno najbitnija stvar je zaplet. "Chinatown" počinje sa jednostavnom pričom, koja se sve više što se radnja odvija komplikuje i komplikuje. Za razliku od ostalih noir klasika, ovaj film uspeva da održi publiku uključenom u svim momentima, posedovajući zaplet koji jevrhunski kompleksan, ali opet izuzetno lak za praćenje.Mislim da nije potrebno reći, ali ipak ću napomenuti, sam scenario je vrlo mračan, koji vodi ka još depresivnijem kraju. Ne toliko o samom činu koliko o daljim implikacijama na lika, koje su nam završetkom filma nedostupne za videti.

Reditelj fantastično uspeva da smesti radnju u adekvatno vreme, suptilno provlačeći nam bliceve mračnosti koji nas očekuju. Džek Nikolson (Jack Nicholson) je sjajan u ovoj ulozi, jedna od njegovih ikoničnih interpretacija. On je tvrd, oštećen, lukav i pravičan! Fantastično oživljavanje ovako kompleksnog lika. Fej Danavej (Faye Dunaway) je isto odlična, iako ima kratko vreme na ekranu, ona nam odlično prezentuje misterioznu damu. Džon Hjuston (John Huston) je isto vredan pomena, on se pokazuje na granici između potencijalne pretnje i bezopasnog starca. Ostatak ekipe je takođe odličan, ali moglo bi se reći da film pripada ovoj navedenoj trojci.
Da sumiramo, ovo je jedan izuzetno kvalitetan film koji se izborio kroz niz godina za svoj status "klasika". Svi faktori su na veoma visokom nivou, i definitivno zaslžuje vašu pažnju!

Ocena: 9/10

No comments:

Post a Comment