10.11.10

District 9 (2009)

District 9 (Single-Disc Edition)
Najprijatnije iznenađenje 2009. godine. Fantastičan komad moderne naučne fantastike, u rangu sa najboljima iz ovog popularnog žanra. Radnja "Distrikta 9" se dešava u alternativnoj stvarnosti, navodno u 1990. godinama, u kampu za vamzemaljce koji su sleteli tačno iznad Johanezburga. Tu mi je već film uzeo veliku pažnju, vrlo mi se dopalo što je radnja smeštena u surovim slamovima Južno-Afričke Republike, nego u standardno u Holivudu. Ovo vrlo originalno delo, koje preuzima velike rizike u načinu pričanja svoje priče.
Najbolja stvar ovog filma je što kroz ceo svoj tok ostaje svež i vrlo originalan. Sama struktura mu je vrlo nekonvecionalna. Počinje kao mockumentary, zatim kad radnja krene malo dublje da ulazi, dodaju se scene neke akcije, ali i dalje zadržavajući formu dokumentarca (sa sve nestabilnom kamerom, držanom u ruci čoveka koji se naglo pomera), sa po kojim novinarskim materijalom i intervjuom. Usled nagle promene forme u prezentaciji, ne stižete ni da odreagujete pošto ste do te tačke već duboku fokusiranu u genijalnu premisu.

Ne bih želeo da puno odajem o Vikusu (glavnom liku), njegova sudbina i potezi su definitivno srž celog filma. Samo ću reći da je on idelna slika čoveka koji se svim silama trudi i pukušava da preživi i prevaziđe sve prepreke koje mu život pravi u toku ovog projekta.
"Distrikt 9" je jedan od retkih projekata koji u današnje vreme ne žrtvuje svoju sirovu originalnost adaptacije jedne zanimljive priče. čisto da bi uzeo formu dopadljivijeg na širem tržištu, da bih dobio opisni pridev "blokbastera". On se više može smatrati jednim odličnim trilerom, koji iako nije bez grešaka, može se smatrati fantastičnim štivom zabave.

Ocena: 9/10

No comments:

Post a Comment