10.11.10

Barton Fink (1991)

Barton Fink
Na zahtev mnogih, ovo će više biti objašnjenje dela nego standardna recenzija. Remek-delo, i ništa manje od toga. Ovaj film sadrži ogromnu količinu slojeva, van njega i u njemu, skoro je nemoguće ispratiti sve detalje i prepoznati svaki simbolizam. Počeću ću od najbitnijih. Glavni lik, Barton Fink, je očigledno reprezentacije autora ovog dela, cenjenih reditelja i scenarista, braće Koen (Coen brothers)
Koja je konekcija? Koeni su baš kao i Barton, jevrejski reditelji - scenaristi, koji su posle odličnog uspeha njihovog prvenca ( u slučaju braće, filma pod nazivom Blood Simple, odličan triler), dobili prliku da snimaju Holivudske filmove. Zbog njihovog artističnog integriteta, njihovi projekti imaju slab odziv kod šire publike, stvarajući dosta mali profit i slabo poštovanje, dok s druge strane bivaju podržani kritičarima, koji ih jedini održavaju u životu. Baš kao što direktor studija u filmu kaže, ""We're only interested in one thing, Bart. Can you tell a story? Can you make us laugh? Can you make us cry? Can you make us want to break out in joyous song? Is that more than one thing? Okay!" (Nas zanima samo jedna stvar Barte. Da li umeš da ispričaš priču? Da li umeš da nas nasmeješ? Da li da nas rasplačeš? Dali da nas nateraš da od radosti zapevamo? Jel to više od jedne stvari? Okej). Tako da komotno možemo zaključiti da su braća ustvari Barton Fink, namerno i doslovce. Ovo je njihova briografska priča, prekrivena simboličnim ogrtačem.

Ovaj film se još može tumačiti kao sporim putovanjem ka paklu. Problematika istog filma se osniva na tome da Bartom mora da napiše scenario za film o rvaču, da njegov papir konstatno ostaje prazan, jer duboku u sebi on zna da je umetniik, a ne biznismen, i da nije spreman i sposoban da podlegne.
Na samom kraju, Fink spoznaje svoj idealizam, jedino što želi jeste da studio odbije njegovo umetničko viđenje ove priče o rvaču kako bi opravdano mogao da održi svoj umetnički kredibilitet, i nastavi svoj rad u onom pravcu koji ga ispunjava.
 Ovo je personifikovano pojavom devojke na plaži,  dok Fink i dalje ne poseduje znanje šta se krije u čuvenoj kutiji, zato što on ne razume koncept Holivuda, niti njegovih akcionih filmova. Dalju sudbinu Finka možemo formirati po toku karijere braće Koen, oni su i dalje umetnički reditelji i scenaristi, i najuspešniji simbolisti na trenutnoj sceni.

Ocena: 9/10

No comments:

Post a Comment