4.11.10

Bronson (2008)

Bronson (Widescreen Edition)Vrlo zanimljiv i zabavan film. "Bronson" predstavlja iramatizovanu priču o životu Čarlsa Bronsona (Charles Bronson), ali ne poznatog američkog glumca. Ovo je priča o Engleskom najnasilnijem zatvoreniku.
Rođen kao "Michael Peterson" (Majkl Piterson), on je od samog starta znao da želi da se istakne. Ni dan danas nije baš najjasnije zašto je izabrao ovaj put, iako je ima dobru porodicu, solidan život, lepo odrastanje. On je ipak nekako najviše voleo da se bije - i bio je dobar u tome. Posle pljačke male pošte, izrečena mu je kazna od sedam godina (1974.), i od tada Bronson je svega par meseci proveo na slobodi, on je i danas u zatočeništvu.
Danski reditelj nas ovde upoznaje sa jednom od najbizarnijih i najopojnijih priča koje su strefile modernu Britaniju. Bronson, spektakularno prezentovan od strane Toma Hardija (Tom Hardy) voli ono što radi i zadovoljan je svojom situacijom. Iako ne delimo istu filozofiju, ne mogu reći da mi je bilo dosadno da gledam kako upada u okršaje sa čuvarima zatvora, i ostalim zatvorenicima. Hardi je stvarno za svaku pohvalu u ovoj ulozi, on se i fizički i mentalno stapa sa svojim subjektom, sadrži pravu oštrinu i posvećenost da nam do detalja prezentuje kako inteligentan i opasan zaista jeste Čarli Bronson.
Ovaj film se dosta poredi sa A Clockwork Orange (Paklena Pomorandža). Sličnosti su zaista neizbežne, atmosfera, akcenat, slike nasilja, i uvid u um kriminalca. "Bronson" je dosta više od toga, više je teatralan, ubacivajući u stvarnu radnju nešto dodatno dramatično i surealno, predstavljajući Bronsona kao zatvorenika, zabavljača i naratora.
Film je veoma kvalitetno snimljem, intrigantan scenario, artistično snimljem, ispraćen sjajnim kadrovima. Čarli Bronson je jedan čudan i poseban čovek, koga zbilja niko ne razume, i ne zna kako da tumači njegove postupke. Iako ste protiv glorifikacije kriminalaca, ne možete reći da ovaj film nije interesantan i zabavan.

Ocena: 7/10

No comments:

Post a Comment