9.11.10

Brazil (1985)

Brazil"Brazil" je pravi umetnički film. Po mom mišljenju, ovaj film poseduje jednu od najlepših atmosfera ikada viđenih u istoriji kinematografije. Smatram da je ovo jedan od najoriginalnijih i najinovativnijih dela naučne fantastike, predstvaljajući nam surealnu budućnost, nikada ranije viđenu na velikom platnu.
Fantastični Teri Gilijam (Terry Gilliam) u ovom delu kombinuje svoj anarhistični, intelektualni Monti Pajtonovski (Monty Python) humor sa elemntima dela Džordž Orvela (George Orwell)Kafke (Kafka) i Apsurdnog pozorja (Theare of the absurd), mutirajući ih u nešto novo, nešto posebno. Iako ovaj film poseduje dosta jednostavan zaplet, poruke i simbolizam iz istog je zaista jak. Ovakav paradoks čini svaki umetnički film sjajnim. Prilično sam se iznenadio kad sam prvi put video ko tumači glavnu ulogu u ovom projektu. Ne razumite me pogrešno, Džonatan Prajs (Jonathan Pryce) jeste sjajan glumac, ali mi nekako nije delovao dovoljno interesantnim za ovakvu ulogu. Sad već kad je vremena dosta prošlo, i posle većeg broja gledanja istog, smatram da je odličan izbor Džonatan bio, i ne mogu da zamislim nikoga drugog u ovoj ulozi. Ostatak kastinga je isto na veoma visokom nivou, da sada ne imenujem posebno.

"Brazil" je u svoje vreme prošao niz problema, borbu reditelja sa producentima oko poslednjeg reza, i tendencije  korporativnih malodušnika ka altarnativnom završetku ovog filma. Zbog ovog konflikta, postoje dve verzije ovog filma, apelujem svima da pogledaju "Director's cut" i time podrže umetnički integritet ovog sjajnog reditelja.
Da sumiramo, "Brazil" je zbilja jedno izvaredno umetničko ostvarenje, puno surealnih i vizuelno očaravajućih momenata. Svaki samo-poštovani filmofil ne bi trebao da zaobiđe ovo delo.

Ocena: 9/10

No comments:

Post a Comment