9.11.10

Sanjiva dolina - Sleepy Hollow (1999)

Sleepy Hollow
Nikako nisam fan Tim Bartona (Tim Burton) i njegovih dela, moram priznati da je ovo sjajna adaptacija kultne priče Vašingtona Irvinga (Washington Irving). Za razliku od većine svojih novih filmova, gde se od čitave adaptacije jedino potrudi da učini atmosferu više gotičarskom, Barton je ovde zaista zasukao rukave i bacio se na posao.Pored svog ličnog pečata - mračne atmosfere, dodaje još po koji zaokret priči, i sjajan razvoj likova. Najviše što mi se svidelo jeste dodavanje mračne prošlosti Ikabodu Krejnu (Ichabod Crane), kao i "priču iza priče" - šta se to još dešava u ukletom mestu, koja je lepo izražena mračnom, maglovitom i jezivom atmosferom. Film je zaista vizuelno vrlo impresivan, bogat živim detaljima i maštovitim opisima. Apsolutno je autentičan osećaj kao da čitate delo. Bartonova režija je ovde vrlo fokusirana, i odlično naglašava svaku radnju. Scene ubistva su krvave i nasilne, ali nikad previše da bi se morala birati publika.

Glumačka ekipa je zaista izvrsna i na vrhuncu zadatka. Džoni Dep (Johnny Depp) kao predvodnik ovog ansambla, zaslušuje sve pohvale. On ima ulogu jedne vrlo istraumirane osobe koja ima tendencije i nastojanja da ispadne hrabar, ali uvek nekako biva zakočen! Odlično, izuzetno originalno tumačenje veoma dobro poznatog lika. Pohvale i za Kristinu Riči (Christina Ricci) koja glumi sa stilom i zajedljivošću... i naravno za Kristofera Vokena (Christopher Walken) koga ne bih smeo da izostavim, a videćete i sami zašto.

"Sanjiva Dolina", iako sadrži dosta jezivih momenata, daleko je od kategorisanja kao "strašan" film. Neki momenti definitvno pospešuju strujanje krvi, ali produkcija je daleko blaža neko što je zaista mogla biti.

Sviđa mi se što se, umesto očekivanih horor prepada i uopšte na tom nivou dečijeg horora koji bi mnogi reditelji prikazali u filmu i time ga klasifikovali kao za mlađu publiku, Barton ipak opredelio za nasilje, dobar zaplet i misteriju, pruživši nam jedan ozbiljan projekat.

Da sumiramo, "Sanjiva Dolina" je stilski impresivan i bizaran film, odrađen na iznenađujući način. Vrhunac se javlja neočekivano, ali na vrlo uzbudljiv način, uz puno uzbuđenja i sjajnih efekata. Ovo je zaista Bartonovo zlatno doba karijere.

Ocena: 8/10


No comments:

Post a Comment