24.10.10

O, brate, gde si? - O Brother, Where Art Thou? (2000)

O Brother, Where Art Thou?Braća Koeni (Coen brothers) su stvarno nadmašili sebe sa sagom o trojici veoma posebnih zatvorenika. Iako je ovaj projekat osnovan i inspirisan Homerovim antičkim delom "Odiseja" (Odyssey ), prethodno znanje o istom nije krucijalno da bi se film mogao lepo ispratiti. On predstavlja vizuelu patiseriju  i muzikalnu bukvicu.
Soundtrack je zaista vrlo svojstven filmu: riznica bluza i gospela. Stvara se utisak da je sam film u ulozi nekog "proizvoda", a muzika mu predstavlja "ambalažu" ili "omotač", stavljajući "mašnicu" na svaku scenu.
Glumci kao i sami likovi su vrlo bogato prezentovani, stvarujući jedan  autentičan odnos sa celokupnom radnjom koja se oko njih događa, vodeći nas u ona stara vremena kad su postojali pravi karakterni glumci, gde samo njegovo prisutvo dodaje na stilu, slojevitosti i autentičnosti filma. Ovo jeste komedija, ali ne isforsirana, već nekako u pravoj meri i u pravo vreme. Senario je sjajan i fantasitčno ispoštovan od glumačke ekipe.
Nisam mu neki fan, ali moram da priznam da je u ovom filmu Džordž Kluni (George Clooney) naprosto neverovatan kao zalizani slatkorečivi prevarant.
Ovaj film je svakako jedan od boljih braće Koen, a Klunijev zasigurno najbolji.

Ocena: 8/10


No comments:

Post a Comment