24.10.10

Ozbiljan Čovek - A Serious Man (2009)

A Serious Man
Apsolutno remek-delo! Kao i u prethodnim delima braće Koen (Coen brothers), tako i u ovom postoji aluzija, skup indirektnih ili pasivnih referenci u vezi sa ovim filmom. U ovom slučaju su sve reference uglavnom biblijske, preciznije,za one koji su upućen u materiju, o priči o Jovu.

Svaka scena u filmu sadrži dualno značenje. Leri (perfektno prezentovan od strane Michael Stuhlbarg -a) je pripadnik radničke klase ljudi (po zanimanju profesor fizike, i kao što znamo, moderna fizika strogo odbacuje i udara u samo srž "vere", "apsolutne istine" i njihovih zakona) kome se brojne loše stvari dešavaju bez ikakvih razloga i objašnjenja. Kao i u originalnoj priči kada se bog obraća Jovu iz oluje, govoreći mu da neće objasniti zašto se ovakve užasne stvari dešavaju baš njemu.
Uz razliku što originalni Jov na kraju dobija zastvarne kazne i uspeva da zadrži svoju veru, dok naš Jov (Leri) zadobija egzistencionalne, i na kraju gubi svaku veru.

U ovoj sporo odvijajućoj komediji crnjoj od najcrnjih, prepunoj subliminarnih poruka bivamo izloženi  jednom velikim paradoksu - ako nastavim dalje, ne morate ni gledati film, zato samo još:

Ocena: 9/10



No comments:

Post a Comment