1.11.10

U Brižu - In Bruges (2008)

In BrugesCrna komedija centrirana oko egzistencijalne nedoumice jednog plaćenog ubice, koga je smrt dotukla tokom dugog niza godina u ovom poslu. "U Brižu" je dosta originalan, i umetnički moderna reflekcija na staru dobro izlizanu priču. Reditelj zaslužuje sve čestitke za ubacivanje teksture i tonova sa svojom digitalnom kamerom, stvarajući odličan i dubok razvoj likova, kao i fantastičan osećaj mesta, prezentovajući Briž u njegovoj punoj lepoti.
Film sjajno kontroliše sve aspekte na kojima je konstruisan. Dijalozi su pametni i domišljati, delovi komedije su nekonvencionalni, ali opet zaista dobri, dok su scene kriminala i akcije veoma napete i uzbudljive. Martin McDonagh (Martin Mekdonag) je pored svega ovog uspeo čak i sjajnu glumačku ekipu da okupi, koja će znati da iskoristi ovo sjajno štivo, i da se u potpunosti podredi reditelju. Collin Farrell (Kolin Farel) uspeva da potopi moj skepticizam prema njegovim mogućnostima, on uspeva da u delovima drame ispadne simpatetičan, dok u komičnim delovima šarmantno sarkastičan. Ralph Fiennes (Ralf Fajns) kanališe veoma zastrašujućom energijom, čineći ga izuzetno zabavnim za gledati. Šira ekipa je stvarno sjajna, na čelu sa Jordan Prentice (Džordanom Prentisom) koji je urnebesan kao snobistični "patuljak" glumac.

U ovom filmu ima dosta raštrkanih puteva, i puno pokrenutih priča, ali se pri kraju, kod scene sa kulom sa zvonikom, sve spaja, i dobija se neizostavni dramatični efekat, čineći film znatno interesantnijim.

"U Brižu" je jedan sjajan i originalan projekat, vrlo humoristički, ponekad oštar, često nihilistički sa sjajnim kadrovima jednog prelepog grada. Izvaredan!

Ocena: 8/10

No comments:

Post a Comment