7.11.10

Prokletnici - Inglourious Basterds (2009)

Inglourious Basterds (Single-Disc Edition)Originalan komad mračne fikcije, ostvaren kao jedno fantastično vizuelno iskustvo, ispunjeno sjajnim likovima i izvrsnim dijalozima. Kventin Tarantino (Quentin Tarantino) se ne opterećuje da li će da uvredi, kao i da  li će da pogazi sve stereotipe i klišee, ovo je pravi beskompromisni projekat, gde tvorac ima punoukontrolu nad svojim delom.
Tarantino, kao pravi majstor svoga zanata, olako uspeva da kombinuje situacije ogromne napetosti sa smešnim, sarkastičnim i dopadljivim momentima. Doživaljaj ovog filma zavisi dosta od toga koliko ste, ustvari, otvoreni za neki nov pogled na svima poznati stari konflikt. Film definitivno, nije za ozbiljno shvatiti, niti pokušavati da tražite neke istorijske tačnosti, niti autentičnosti situacija. Ako niste u stanju da ignorišete stvari kao npr. da suparnička grupa uspešno i neprimećeno prolazi kroz čitavu fašistički okupiranu Francusku, pri tome ne govoreći ni jednu reč istog jezika, onda smatram da treba da preskočite ovo delo. Ne treba od njega praviti nešto što nije. Osnova ovog projekta je da zabavi i iskarikirani jednu veoma izlizanu temu.

Blistavi momenti ovog filma se svakako nalaze u sjajnoj glumačkoj ekipi, i kompletno ostvarenoj ulozi Kventina Tarantina na svim poljima, počevši od direkcije, preko scenarija, do samih kostima. Iako je ceo tim glumaca fantastičan, i svako je pokazao svoje najbolje adute, Kristofer Volts (Christopher Waltz ) se definitvno najviše istakao, kao smireni, hladni i izuzetno zastrašujući oficir. Zaslužen Oskar za najbolju mušku sporednu ulogu.

Toplo preporučujem ovo originalno ostvarenje (a znamo da ih u Holivudu baš nešto i nema ovih dana) svim ljubiteljima Kventinovog stila i stvaralaštva, a što se tiče ostalih, nadam se da ovo spektakuarno delo nećete zapostaviti.

Ocena: 8/10

No comments:

Post a Comment