20.10.10

Pisac iz senke - Ghost Writer (2010)

The Ghost Writer
Svakako jedan od boljih trilera koje sam u poslednje vreme gledao. Ovaj film može se nazvati pravim "koketiranjem" talenta u oblasti režije koje poseduje Roman Polanski. "Pisac-duh" je napet, stilski veoma poktkovan politički triler, koji uvlači glavnog aktera u opipljivu priču, baziranu na neizvesnosti, brojnim obrtima i korupciji, ne dozvolivši mu da oseti i uoči enormnu opasnost u koju se polu-svesno uvlači. Neizvesnost i sumorna atmosfera se provlače kroz čitav film.
Ne postoji niti jedan momenat koji čini priču "prozirnom" niti "prepucanom". Bez udaljavanja od krajnje svrhe čitave radnje, bez suvišnih momenata.
Kvalitet scenarija je ništa manje od impresivnog. Nema jeftinih poteza, niti kakvih drugih nepotrebnih ometanja koji bi razvodnili ili udaljili od samog skeleta dela....nikakvih manipulacija koje bi vas navodile na jednu ili drugu stranu.
Ovaj misteriozni triler "miriše" malo na dela velikana ovog žanra kao što je Alfred Hičkok, plus što je i urolan u politiku, daje mu još veći šmek "sumljivosti".
Zanimljiva činjenica je da je ovaj film montiran iz zatvorske ćelije Romana Polanskog, koji služi svoju kaznu zbog slučaja pedofilije za koji je optužen u prošlom veku...pa ipak i pored svih tih pehova ovaj film uspeva da osvoji nagradu na Berlinskom Festivalu, u kategoriji za najbolji film.
Stvarno fantastičan politički triler, ko voli ovaj žanr neka pogleda obavezno, odnosno: "ko voli nek' izvoli"
Ocena: 8/10

No comments:

Post a Comment