27.10.10

Četiri Lava - Four Lions (2010)

Four Lions (2010) 27 x 40 Movie Poster - Danish Style AVeoma zanimljiv, ali prema mom mišljenju ova crna komedija je više okrenuta Britanskoj publici. Ovaj film je fantastična kritika na paničnu pomanu medija, njihovom napadajunju i obeležavanju svakog muslimana kao potencijalnog bombaša samoubicu. Veoma zanimljiv i sposoban držanja vaše pažnje, ovaj film zahteva od nas ponovnu evaulaciju čitavog ovog "slučaja" i odstupanje od "etiketiranja" ljudi i opšte generalizacije....posebnu u Britaniji prema pripadnicima dotične veroispovesti i njihovim zajednicama.
Iako je ovo poruka koja se treba izvući iz celog filma, njegov cilj je ipak da ismeva idiotske ideje fundamentalizma, ali ne i da uvredi. Komični faktor nije toliko transparentan, on se lepo ocrtava u samoj srži ovih karaktera. Nekolicine muslimana koji su ustvari protagonisti, ali pokušavaju da se dokažu međusobno kao radikali ili pak teroristi, ali se ispostavlja da su samo gomila razmaženih neinformisanih kretena, koji ne poznaju svoju veru, a ne govoreći "džihad" i kako da ga vode....


Izuzetno originalan projekat,  vrlo je teško napraviti nešto što neće uvrediti nečije stavove i teorije, nego će samo ismejati neinformisanost i pomodarstvo.

Ocena : 7/10



No comments:

Post a Comment