26.10.10

Antihrist - Antichrist (2009)

Antichrist (2009) 27 x 40 Movie Poster - Dutch Style AKao prvo, ovaj film definitivno nije za svakoga. Iako tehnički nije horor, sadrži elemente jake seksualne i nasilne konotacije, prožimajući se malo i u "gore" klasifikaciju. Glavna snaga ovog filma je svakako način na koji je snimljen. Jedno umetničko, kompletno zapanjujuće vizuelno iskustvo, davajući priči dosta dubine i originalnosti u stilu.

Osnovna tema ovog filma je ukorenjeni stereotip žene kao svega prirodnog, navođena emocijama i telesnim potrebama, nasuprot muškarca kontrolisanog od strane sopstvenog intelekta. Jedino što nisam siguran da li ovaj film predstavlja neku vrstu satire, ili ga treba uzeti "zdravo za gotovo", u tom slučaju bi zaista sve ispalo vrlo banalno.
Ovo je po meni, definitivno film koji se mora gledati - ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog izvrsne fotografije koja se provlači kroz ceo projekat. Lars Von Trier je uspeo u stvaranju filma koji će da šokira, neke i da uvredi..ali i na drugu ruku ubedi ljubitelje filma da i dalje postoji po neki reditelj koji može, i smatra da treba, da napravi jedan izvrstan umetnički film.
Ako nemate problema s ovakvim prefiksima, i deluje vam interesantno pružite mu šansu, nećete ostati razočarani.

Ocena: 8/10

No comments:

Post a Comment