8.11.10

Let iznad kukavičijeg gnezda - One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

One Flew Over the Cuckoo's NestDefinitivno vanvremenski klasik! Ovaj film Miloša Formana je jedan od retkih koji je zasluženo bio nagrađivan višestrukim Oskarima, i nakon 35 godina od prvog prikazivanja, i dalje izuzetno poštovan i gledan. Kako i ne bi, ovo je jedan od retkih projekata gde odličan scenario biva propraćen od strane sjanih glumaca, gde svaki razume bitnost svoje uloge.
Svako ko imalo prati filmsku idustriju zna da talenat maestralnog Džeka Nikoslona (Jack Nicholson) nema potrebe posebno objašnjavati. Čovek je jednostavno legenda, sa nizom zasluženih nagrada za svoj fantastični doprinos u ovoj umetnosti, - jedna vrlo impresivna karijera. Jako je teško reći koja mu je uloga najbolje legla, i gde je tačno u zenitu svoje karijere, ali ja bih sa velikim pouzdanjem, predložio ovu ulogu kao najbolju.

Džek nas ovde upoznaje sa jednim problematičnim čovekom, neugasivog optimizma, koji odbija da podlegne poraženom duhu ostalih pacijenata. Njegov entuzijazam i odbojnost prema porazu zaista diže pacijente iz čemera, i kada njegov duh na kraju ipak biva slomljen, mi zaista saosećamo sa njim i njegovom družinom. Nikolson ostvaruje MekMarfija do perfekcije, demonstrirajući nam njegovo odlično tumačenje i razumevanje lika kojeg glumi.
Ovo je jedna obična priča, o životima običnih ljudi, koji se putem dobre motivacije ponovo osećaju živim, zaista vide da je promena moguća i imaju napokon za šta da se bore. Bolno sumorni vizuelni stil savršeno postavlja ton filma, provlačeći priču od zaista poletne, do razarajuće i depresivne, imajuću u sebi jedan od najmemorabilnijih završetaka ikada.

Ocena: 9/10

No comments:

Post a Comment