31.10.10

Revolver (2005)

Revolver (2005) 27 x 40 Movie Poster - Style BVeoma potcenjen. Inteligentan i misaono provokativan film, pravo remek-delo artističnosti i napetosti...ne bih se složio sa generalnom poblikom da je "đubre". Tema ovog filma leži na dobrim načelima i vrlo dobroj poruci- Da bih spoznao pravog sebe, moraš poraziti i ukloniti sopstveni ego. Ključ za razumevanje ovog filma leži u par citata koji se pojavljuju na samom početku, i oni mogu da vam služe kao i vodič kroz čitavo zbivanje. Guy Ritchie na maestralan način objašnjava čitavu konfuznu bitku sa rečenicom: "The greatest enemy will hide in the last place you will ever look" (najgori nepritelj će ležati u poslednjem mestu u kojem ćete ga ikada tražiti) - ova rečenica je svakako krucijalna za celo zbivanje, zato što naš najgori nepritelj uleži u nama, a to je naš ego i sueta. Taj unutrašnji glas, koji nam govori da smo bitni, koji nam daje naš ponos, koji stvara sve naše negativne misli i osećanja, tera nas da ništa ne dajemo, samo da uzimamo....Generalna poruka (kojui ljudi očigledno ne uspevaju da vide) ovog filma je komplekstnost jednog protagoniste, kako smo uvek na kraju ostavljeni sa više pitanja nego odgovora.
Najveći problem ovog filma kod šire publike je to što je tako nepredvidivo kompleksan. Film je hronološki relativno ne lineralan, a likovi se ne koriste samo kao sredstvo pričanja priče, iliti "pripovedanja", nego kao i oruđe koje će nam suptilno skrenuti pažnju na stvarčice, koje mogu koristi kao ključ u nastavku priče.

Ovo je jedan izuzetno zreo projekat od Guy Ritchie -a, radnja arhetipske konstrukcije, kombinovajući pravilnosti šaha, sa rizicima organizovanog kriminala...pravi film za one "koji vole da misle".

Ocena: 8/10

No comments:

Post a Comment